Gelders pachtbeleid is LTO te ruim

Het pachtbeleid van provincie Gelderland voor landbouwgrond is volgens LTO Noord Gelderland te ruim. Het werkt een prijsopdrijvend effect in de hand.

Gelders+pachtbeleid+is+LTO+te+ruim
© Koen van Wijk

Die boodschap heeft LTO Noord Gelderland neergelegd bij de evaluatie van het provinciale pachtbeleid zoals dat sinds dit jaar wordt gehanteerd.

Anders dan voorheen wordt een systeem van vrije inschrijving gehanteerd voor de circa 1.000 hectare pachtgrond. Het betreft 460 hectare zonder beperkingen en 520 hectare met beperkingen.

Inkomsten

De circa 250 kavels werden uitgegeven voor een gemiddelde pachtprijs van 1.220 euro. Daarmee verdubbelden de inkomsten voor de provincie uit pachtgrond.

Niet alleen drijft het systeem van vrije inschrijving de pachtprijs op, een relatief ruime afstandnorm van 15 kilometer en het feit dat ook loonwerkbedrijven kunnen meedoen, bevordert het aantal inschrijvers.

Inschrijven

Aan de andere kant beperkt Gelderland de deelname voor gronden binnen het provinciaal Natuur Netwerk doordat alleen biologische bedrijven daarop kunnen inschrijven.

Dat nu relatief hoge pachtsommen worden betaald, doen ondernemers zichzelf aan, stelt provinciaal LTO-bestuurder Martien Nillesen nuchter vast. 'Zelfs voor grond waar beperkingen voor gelden. Maar voor de provincie is het zo mooi geregeld.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer