'Tuinbouw neem je verantwoordelijkheid'

Tuinbouwbedrijven moeten volgens LTO hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van veiligheid en arbeidstijden. 'Daar lopen we ook niet voor weg. Maar een beperkt aantal ondernemers blijft hardleers.'

%27Tuinbouw+neem+je+verantwoordelijkheid%27
© John Claessens

Met die woorden reageert Wim van den Boomen, paprikateler in Someren en portefeuillehouder Sociale Zaken bij LTO Nederland, op het rapport van Inspectie SZW.

Daarin stelt de inspectiedienst dat er in de agrarische sector 'onveilig en niet eerlijk' wordt gewerkt. Dat zou blijken na controles bij 512 bedrijven in de agrarische sector.

Controle

Op 430 bedrijven was de controle gericht op de Arbowet- en regelgeving en bij 82 bedrijven ging het om inspecties op het terrein van arbeidsmarktfraude.

Bijna de helft van de gecontroleerde bedrijven beging overtredingen op het gebied van veilig werken. 'Maar de SZW gooit wel alle overtredingen op één hoop', nuanceert de LTO-portefeuillehouder.

Overtredingen

Bij de meeste overtredingen bleef het bij een waarschuwing of een eis tot naleving. Van den Boomen: 'In ongeveer tien procent van de gevallen werd het werk stilgelegd of werden er boetes uitgedeeld'.

LTO kent de arbeidsrisico's in de sector en spant zich in om de algehele veiligheid in de sector te bevorderen. 'We zijn ook steeds bereid tot overleg met inspectie en anderen.'

In vergelijking met een jaar geleden zijn weer stappen vooruit gezet, geeft hij aan. 'Op die weg gaan we verder.'

Arbeidsmarktfraude

Op de 82 hoofdzakelijk aspergebedrijven die werden gecontroleerd op arbeidsmarktfraude (waaronder het minimumloon), constateerde de inspectiedienst op een kwart van de bedrijven overtredingen.

'Onnodig en buitengewoon schadelijk voor de gehele agrarische sector', verklaart Van den Boomen.

• Klik voor compleet overzicht op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer