Dierenartsen steunen actie Kalverliefde

KNMvD steunt de actie van Nederlandse boerinnen tegen de motie Kalf bij Koe.

Dierenartsen+steunen+actie+Kalverliefde
© Dirk Hol

Honderden boerinnen demonstreerden dinsdag in Den Haag tegen de motie van de Partij voor de Dieren die onlangs een meerderheid haalde in de Tweede Kamer. In de motie wordt de regering gevraagd een plan op te stellen om kalveren na de geboorte langer bij de moederkoe te laten blijven.

Zelf bepalen

De boerinnen zijn tegen het PvdD-plan. Zij willen zelf kunnen bepalen of ze hun kalveren direct na de geboorte van de koe scheiden of juist bij elkaar houden.

De KNMvD steunt de boerinnen in hun verzet tegen de motie. Er zijn voldoende argumenten aan te dragen waarom het niet verstandig is om standaard het kalf langer bij de koe te houden, zegt de beroepsorganisatie.

Bezwaren

Mark van der Heijden, voorzitter van de Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer van de KNMvD, ziet duidelijke bezwaren. 'Uit veterinair oogpunt is het in de huidige rundveehouderij beter koe en kalf snel na geboorte te scheiden. Daarmee wordt het risico op ziekteoverdracht via bijvoorbeeld de mest van koe naar kalf zo klein mogelijk gehouden.'

De KNMvD wijst ook op het belang van de biestopname voor de immuniteit van het kalf. 'Als je het kalf langer bij de koe laat, heb je geen zicht op de hoeveelheid biest die een kalf binnenkrijgt en de momenten waarop. Als alles goed gaat en de dieren zijn gezond, hoeft dit geen probleem te zijn. Maar als dat niet het geval is, gaat het mis.'

Niet in ligboxstal

Het houden van kalveren in een reguliere ligboxenstal voor het melkvee iets dat we uit het oogpunt van diergezondheid en dierenwelzijn echt niet moeten willen, zegt de KNMvD.

'We weten wel dat er specifieke bedrijfsomstandigheden kunnen zijn waarbij er mogelijkheden zijn om van deze lijn af te wijken, bijvoorbeeld in de zoogkoeienhouderij.'

Imago

Volgens vakgroep-voorzitter Van der Heijden is het verstandig dat deskundigen bij elkaar komen om een goede discussie over het scheiden van kalf en koe te voeren, alvorens een advies te geven.

'Daarbij moeten argumenten goed onderbouwd zijn. Diergezondheid en dierwelzijn zijn daarbij voor de dierenartsen leidend. Factoren als emotie en imago horen in de discussie niet thuis. We moeten voor de koeien en kalveren kiezen wat het beste is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer