Rijden+over+asfalt+van+varkensmest+%28video%29
Nieuws
© Universiteit North Carolina

Rijden over asfalt van varkensmest (video)

Asfalt gemaakt van varkensmest. Dat kan met een nieuwe technologie die onderzoekers van de North Carolina A&T State University hebben ontwikkeld.

In hun zoektocht naar biologische alternatieven voor asfalt, ontdekten de onderzoeker dat varkensmest rijk is aan oliën die vergelijkbaar zijn met die in aardolie wat een belangrijk bestanddeel is van asfalt.

De varkensolie is net niet rijk genoeg om er gasolie van te maken, maar asfalt lukt prima.

13 cent per liter

Olie winnen uit varkensmest kost 13 eurocent per liter. Dat is goedkoper en groener dan de aardolie bindmiddelen die nu worden gebruikt. Het asfalt is geurloos en de droge massa die overblijft, is geschikt als kunstmest.

Praktijkproeven hebben inmiddels uitgewezen dat het asfalt duurzaam is. 'Wij denken dat de toepassing rijp is om op te schalen; technisch en economisch kan het. In onze ogen is er sprake van een win-win situatie', zegt Ellie Fini, hoofdonderzoeker bij het project.

Antwoord op milieu-vraagstuk

De staat Noord-Carolina is een belangrijk productiegebeid voor varkensvlees, met navenant veel mest. Asfalt uit varkensmest wordt daar gezien als een antwoord zijn op het milieu-vraagstuk dat daar actueel is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer