1-op-5 varkenshouders mestafzet niet rond

De mestafzet is door ruim 19 procent van de Nederlandse varkenshouders niet geregeld. Dat blijkt uit de HokdierScanner 2015 van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

1%2Dop%2D5+varkenshouders+mestafzet+niet+rond
© nieuwe oogst

Bijna 70 procent van de varkenshouders heeft een mestafzetovereenkomst gesloten met een externe partij. Op 13,5 procent van de Nederlandse varkensbedrijven wordt de mest zelf verwerkt.

De meest gangbare manier om de mest te verwerken is middels een mestafzetovereenkomst met een externe partij.

Individuele keuze

Mark Tijssen - varkenshouder en voorzitter van de LLTB-vakgroep Varkenshouderij: 'Het is de individuele keuze van elke varkenshouder op welke manier hij of zij de mest verwerkt'.

De achterliggende gedachte waarom men bijvoorbeeld de mestafvoer nog niet heeft geregeld, is moeilijk te achterhalen, geeft hij aan.

'Het is echter wel zo, dat de afvoerkosten momenteel vrij hoog liggen. Men kan zich dus afvragen of ze dit jaar nog of wellicht volgend jaar pas de varkensmest willen afvoeren.'

Overeenkomst

Dat kan natuurlijk alleen als ze op het bedrijf voldoende opslagcapaciteit hebben. 'Een varkenshouder is in elk geval verplicht om jaarlijks de aan- en afvoer van mineralen te verantwoorden. Dit moet leiden tot een sluitende balans.'

Daarnaast is er in de varkenshouderij sprake van een mestverwerkingsplicht, vertelt Tijssen.

Verwerken

Als er op het bedrijf meer mest wordt geproduceerd dan op de beschikbare grond kan worden uitgereden, dan is men verplicht om een deel van de mest te laten verwerken.

'Vandaar dat het merendeel van de varkenshouders mogelijk heeft gekozen voor een mestafzetovereenkomst', geeft Tijssen aan.

Inventarisatie

De Hokdierscanner is een jaarlijkse telefonische inventarisatie, waarbij ruim vierduizend Nederlandse varkens- en pluimveehouders telefonisch zijn benaderd met vragen over bedrijfsactiviteiten, toekomstplannen en investeringsplannen.

Door een steekproef van zo'n 150 varkenshouders is een vraag met betrekking tot de mestafzet beantwoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer