Link+tussen+MRSA+en+uitrijden+varkensmest
© jso thelosen

Link tussen MRSA en uitrijden varkensmest

Amerikaanse onderzoekers leggen een link tussen het uitrijden van varkensmest en besmetting met veehouderij gerelateerde MRSA bij mensen.

Volgens de wetenschappers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore is 11 procent van de Amerikaanse MRSA-besmettingen, die worden opgelopen buiten het ziekenhuis, te wijten aan de bemesting van akkers met varkensmest.

De wetenschappers ondervroegen hiervoor vijftienhonderd mensen met MRSA. Ook mensen die in de buurt wonen van een varkensbedrijf zouden vaker met MRSA zijn besmet.

Optie

De conclusie is vooralsnog niet verontrustend voor Europa. Toch zou een onderzoek naar MRSA-besmettingen bij mensen die in de buurt wonen van akkers waar varkensmest is gebruikt een optie zijn, stelt de Vlaamse expert in antibioticaresistentie Herman Goossens.

De Amerikaanse situatie is anders, omdat de varkenshouderij daar veel kwistiger strooit met antibiotica. Bovendien wordt drijfmest er open verspreid en wordt er nog mest toegediend als de gewassen al op het veld staan.

Veevoer

Volgens de Amerikaanse voedselautoriteit FDA wordt bijna 80 procent van de totale verhandelde hoeveelheid antibiotica in de Verenigde Staten gemengd in veevoer. De dieren die drager zijn van MRSA scheiden deze bacterie ook uit in hun mest.

In de mest kan ongeveer driekwart van de door de dieren geconsumeerde antibiotica worden teruggevonden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer