FPG tegen onteigening via Omgevingswet

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu wil onteigening door de overheid makkelijker maken. Dat blijkt uit de nieuwe Aanvullingswet grondeigendom die vrijdag is gepubliceerd, stelt de Federatie Particulier Grondbezit (FPG).

De FPG verzet zich tegen deze vermeende verslechtering van de rechtspositie van eigenaren. Met de Aanvullingswet wil de minister onteigening regelen via de Omgevingswet.

Daardoor valt de ingrijpende procedure straks enkel onder het bestuursrecht. Dit betekent dat onteigeningsbesluiten (nu een ‘Koninklijk Besluit’) straks niet meer standaard en volledig worden getoetst door de Kroon.

Rechtsbescherming

Toetsing vindt dan enkel nog plaats op onderdelen, die getroffen eigenaren zelf moeten aandragen.

Volgens FPG vermindert de rechtsbescherming van eigenaren eveneens omdat lagere overheden als gemeenten na de wetswijziging zelfstandig onteigeningsbesluiten kunnen nemen.

Aanvullingswet

Via de Aanvullingswet grondeigendom worden verschillende instrumenten voor grondeigendom, namelijk onteigening, voorkeursrecht, herverkaveling en kavelruil in het landelijk gebied en stedelijke kavelruil toegevoegd aan de Omgevingswet.

Dit laatste gebeurt zodra de Aanvullingswet is vastgesteld. De ontwerp Aanvullingswet ligt tot en met 16 september ter inzage.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer