Melkveehouders starten petitie koudmerken

Een aantal melkveehouders heeft een petitie gelanceerd voor het behoud van koudmerken in Nederland. Het uiteindelijke doel is om koudmerken in Nederland definitief toe te staan.

Melkveehouders+starten+petitie+koudmerken
© johan wissink

Onlangs heeft staatssecretaris Van Dam laten weten het koudmerken bij koeien definitief te willen verbieden. De regelgeving treedt rond 1 januari 2017 in werking.

'Wij als melkveehouders, veelal melkveehouders die hun koeien weiden en een aantal biologische melkveehouders, zijn hiervan geschrokken en roepen de Nederlandse politiek op om koudmerken definitief toe te staan', stellen initiatiefnemers en melkveehouders Willemien Snijder en Wim Verweij van de petitie.

Waterdichte methode

'Het koudmerken van onze koeien is voor ons een belangrijke, waterdichte methode van koeherkenning. Dat is uitermate belangrijk bij de dagelijkse verzorging van de dieren. Wanneer de koeien in de weide lopen zijn ze van grote afstand te herkennen door hun bilnummers', vervolgen ze.

Hierdoor signaleren ze snel wanneer een dier bijvoorbeeld iets mankeert of tochtig is, waardoor ze snel tot passende maatregelen kunnen komen. 'm te kunnen blijven weiden en ook garant te kunnen staan voor de gezondheid en het welzijn van onze koeien, is het nodig dat wij kunnen blijven koudmerken', stellen ze.

Hulpmiddel op 1600 bedrijven

'Alhoewel velen stellen dat slechts 10 procent van alle melkveebedrijven in Nederland koudmerken toepassen, willen wij benadrukken dat het wel om 1600 bedrijven gaat voor wie het gebruik van bilnummers bij de koeien onmisbaar is.'

Tot op heden is er geen goed alternatief voor het herkennen van koeien vanaf de achterkant van het dier binnen het betreffende stalsysteem en in combinatie met weidegang.

De petitie wordt volgende week aan kamerleden aangeboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer