Macht van het Franse blok in EU zal groeien

Brussel beeft sinds het Britse ‘ja’ voor een Brexit op haar grondvesten. Een onzekere periode breekt aan. Voor de landbouwbelangen is de terugtrekking van de Britten op hun eigen eiland een slechte zaak, zegt LTO Nederland, want Nederland en Groot-Brittannië namen op veel terreinen hetzelfde standpunt in.

Macht+van+het+Franse+blok+in+EU+zal+groeien
© Peter Smit


Wat betekent de Brexit voor het bestuur van de EU?

De EU krimpt naar 27 landen en het Europees Parlement met 73 leden. Op dit moment is de conservatieve fractie de op twee na grootste in het EP, als de Britse leden zijn vertrokken zijn ze nog de nummer 7. Dit veroorzaakt een radicale verschuiving in de stemverhoudingen.

Wat zijn daarvan de gevolgen voor het landbouwbeleid?

Nederland en Groot-Brittannië zijn samen met Denen, Ieren, Zweden en Duitsers grote voorstanders van een vrije markt, waarin marktwerking, ondernemerschap en handelsgeest de voorkeur hebben boven overheidsingrijpen en regelgeving. Deze landen zijn bijvoorbeeld van mening dat een productiebeperking niet met Europees geld gefinancierd moet worden. Dat is namelijk een afweging die de coöperaties zelf moeten maken en betalen.
Landen als Frankrijk, Italië en Spanje zijn juist voor meer regulering en door het vertrek van de Britten wordt de macht van dit kamp groter.

Zijn daarvan de eerste tekenen al merkbaar?

Jazeker. De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll heeft voor eind augustus zijn EU-collega’s uitgenodigd voor een extra overleg. Dit is het eerste signaal dat de Fransen hun invloed in de EU willen doen gelden.

Merkt de handel het ook al?

Sinds het 'yes' voor een Brexit heeft het Britse pond al 14 procent in waarde verloren. Voor Britten zijn daarmee importproducten fors duurder geworden. Beurshandelaren en speculanten voorspellen een verdere daling van het pond. De euro zakte ook.Ten opzichte van de dollar is dat dan weer gunstig voor de Nederlandse export naar landen buiten de EU.

Waar kan het op uitdraaien?

Gekozen kan worden voor het Noorse model, waarbij ze hun eigen markt kunnen afschermen voor bepaalde importen, maar wel moeten bijdragen aan de EU-begroting. Bij een Zwitsers model wordt een handelsverdag afgesloten met de EU. Dit gaat heel ver. Destijds is meer dan tien jaar onderhandeld. Een heikel onderwerp was bijvoorbeeld Emmenthaler kaas. Fransen en Duitsers produceren deze ook. De afspraken die dan gemaakt moeten worden gaan erg ver. Bijvoorbeeld over hoeveel gaten zo'n kaas moet hebben.
De twee jaar die staan voor onderhandelingen met de Britten zijn dan ook erg ambitieus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer