LTO ziet zuidoosten als rampgebied (video)

ZLTO en LLTB zijn het volstrekt oneens met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over de kwalificatie van het recente noodweer. Volgens de organisaties is er alle reden om het Zuidoosten tot rampgebied te verklaren.

LTO+ziet+zuidoosten+als+rampgebied+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Tijdens zijn bezoek aan enkele bedrijven in Weert en Someren maakte Van Dam duidelijk dat hij er niets voor voelt om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) van toepassing te verklaren. Hij wil de regio niet als rampgebied aanwijzen.

Gevolgen werken door

Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO, vindt die opstelling volstrekt onterecht. 'Het gaat om een aanzienlijk schadegebied. De schade en kosten doen zich voor in meerdere sectoren en ook bij particulieren. De gevolgen werken door op alle onderdelen van de bedrijfsvoering, zelfs tot in afzetketens.'

Hij voegt er aan toe dat qua werkgelegenheid nu al de eerste gaten vallen. 'Zo'n 10 tot 20 procent van de werkgelegenheid in de betrokken regio is agro-gerelateerd. Het is een ramp die leidt tot maatschappelijke ontwrichting. Dan mag je in een democratie als de onze op je overheid rekenen.'

LLTB-voorzitter Léon Faassen wijst erop dat het gaat om een situatie die minder dan één keer in de honderd jaar voorkomt. 'Er is gemiddeld vier maal meer neerslag dan normaal gevallen. Op sommige plaatsen zelfs vijf tot zeven keer meer.'

Extreem en uitzonderlijk

Hij legt uit dat het gaat om een zeer extreme en uitzonderlijke situatie waardoor tal van boeren en tuinders knel zitten en het niet gaan redden. 'De schade is zo groot dat de WTS gerechtvaardigd is, want dit is een ramp van ongekende omvang', aldus Faassen.

De LTO-organisaties stellen dat nu al genoeg argumenten en cijfers beschikbaar zijn om die WTS wél van toepassing te verklaren. Alleen al in de land- en tuinbouw is sprake van honderden miljoenen euro's aan schade in gewassen en aan opstallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer