Boer vestigt hoop op noodfonds na noodweer

Ruim 400 leden bezochten dinsdagavond de ledenbijeenkomst in Asten over de schade na het noodweer in Zuidoost-Brabant. De schade is dermate groot, dat sprake is van een rampsituatie. Dit vraagt om acute actie en interventie, vindt ZLTO.

Boer+vestigt+hoop+op+noodfonds+na+noodweer
© ZLTO

Mensen verkeren in grote (financiële) onzekerheid en hebben veel vragen. De meest gestelde vragen aan de aanwezige ZLTO-adviseurs gingen over de aanpak van asbest, mestverwerking en verzekeringskwesties.
Daarnaast waren burgemeesters, gemeentebestuurders, vertegenwoordigers van banken en verzekeraars aanwezig om hun betrokkenheid te tonen en te luisteren naar wat er speelt.

Oplossingen

ZLTO heeft de afgelopen weken al een groot aantal vraagstukken opgepakt. Zo heeft ze contact gelegd met de waterschappen, banken, verzekeraars en overheden. Daar waar mogelijk stuurt ze aan op het versnellen en versoepelen van afspraken en vergunningen en het vrijstellen van agrariërs voor bepaalde regels.

'Samen moeten we komen tot oplossingen en het kwade ten goede proberen te keren', zei voorzitter Hans Huijbers. Daarmee doelde hij onder meer op het vervangen van asbestdaken en het maken van een slimme koppeling met provinciaal beleid. Een voorbeeld hiervan is een combinatie van het herstellen van daken met het plaatsen van zonnepanelen. De provincie heeft laten weten ZLTO hierin te steunen.

Noodfonds

Staatssecretaris Martijn spreekt niet van een nationale ramp. Dat heeft hij laten weten tijdens zijn bezoek aan getroffen ondernemers Zuidoost-Brabant en Limburg. Daar had ZLTO wel op aangedrongen. Veel boeren hopen op een noodfonds, als het nodig is in de vorm van een lening of borgstelling, vooral zij die niet verzekerd zijn tegen hagelschade. De belangrijkste prioriteit van ZLTO is het voorkomen dat bedrijven omvallen door de gevolgen van het noodweer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer