BO+Akkerbouw+be%C3%ABdigt+aardappelkeurmeester
Nieuws
© Nieuwe Oogst

BO Akkerbouw beëdigt aardappelkeurmeester

Brancheorganisatie Akkerbouw gaat de keurmeesters van consumptie- en industrieaardappelen beëdigen. De aardappelsector vroeg de organisatie de beëdigingsprocedure en beëdiging te regelen.

Keurmeesters spelen een belangrijke rol in de keten, want de aardappelprijs is mede afhankelijk van de kwaliteit.

Daarom wil de aardappelsector gekwalificeerde mensen de keuring uitvoeren. Zij leggen een eed af dat ze dat op een goede wijze doen.

Productschap Akkerbouw

In het verleden werden de keurmeesters beëdigd door een rechter. Toen daar een eind aan kwam heeft het Productschap Akkerbouw deze taak op zich genomen.

Nu ook het Productschap de beëdiging niet meer kan verzorgen, is BO Akkerbouw gevraagd deze rol te vervullen.

‘Wij hebben geen aanwijzingen dat er iets mis is met de keuring bij de fabriekspoort, maar wij willen die onafhankelijke borging weer herstellen’, zegt Adrie Bossers, voorzitter van de LTO werkgroep Consumptieaardappelen.

Bekwaamheid

Keurmeesters die een certificaat hebben waaruit blijkt dat de keurmeester met goed gevolg een proeve van bekwaamheid heeft afgelegd, kunnen worden beëdigd.

De keurmeesters kennis moeten hebben over rassen, teelt, bewaring, gebruiksdoelen, milieu-aspecten, voedselveiligheid, kwaliteitskenmerken, ziekten en beschadigingen.

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer