Mest+als+grondstof+voor+papier+en+karton
Column
© Nieuwe Oogst

Mest als grondstof voor papier en karton

Het komt een enkele keer voor dat ik als boerenvoorman word uitgenodigd een inleiding te houden voor een vereniging van ondernemers in een andere sector.

Afgelopen week was dat de Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken. Interessant was de vraag welke kansen ik zie voor samenwerking tussen boeren en VNP-leden.

Hé, zult u zeggen? Samenwerken? Toch was de vraag serieus: op welk terrein kan landbouw verbinding maken met de papierindustrie?

Verbazing

Bij uw verbazing kan ik me iets voorstellen, totdat je je verdiept in de sector. Het is een bedrijfstak met een grote energievraag die, net als andere sectoren, vanuit het SER Energie-akkoord opdracht heeft te besparen en om te schakelen naar groene energie.

Kijk, hier ligt de samenwerking tussen landbouw en papierindustrie voor het oprapen. Uit verse mest kunnen wij via monovergisting misschien wel 1 miljard kubieke meter biogas per jaar produceren en we reduceren beide tientallen procenten CO2-uitstoot.

Een maar

Er is wel een 'maar'. We moeten dan alle mest van varkens en koeien vergisten. Toch is het een optie om te verkennen. Maar er dringen nog twee mogelijkheden zich op. Er komt veel warmte vrij in het productieproces van papier.

Warmte die gebruikt kan worden om mest te drogen en te hygiëniseren. Nu liggen er bij ons plannen om de warmte te betrekken van afvalverbranders. Waarom dan niet van de papierfabriek?

Uitdaging

De derde optie is heel interessant, maar tegelijk ook moeilijk: rundveemest als grondstof voor papier en karton. Dat klinkt als een uitdaging: papier van mest! Mijn inleiding is wat mij betreft het begin van de verkenning.

Hans Huijbers
LTO Duurzaam ondernemen

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer