Duurzame varkenssector kent twee betekenissen

De varkenshouderij gaf donderdag het startschot voor een ongekende reorganisatie en vitaliseringsoperatie. Een ambitieus plan moet de bedrijven die na de huidige crisis nog perspectief hebben, de ruimte bieden om op een economisch renderende en maatschappelijk op minder weerstand stuitende wijze door te gaan.

Duurzame+varkenssector+kent+twee+betekenissen
© Ruud Ploeg

De hoofdrolspelers in dit dossier - de POV, het ministerie van EZ, de Rabobank en Uri Rosenthal van de regiegroep - predikten donderdag bij de presentatie in Nieuwspoort in Den Haag een eensluidend verhaal.

De weg naar voren is er één met minder maar sterkere bedrijven, die marktgericht produceren en investeren in milieu- en welzijnsmaatregelen en dat vertaald zien in hogere vleesprijzen en lagere kosten voor keuring, mest en voer.

Rendement

Hoewel maatschappelijk draagvlak en economisch rendement hand in hand kunnen gaan, viel op dat staatssecretaris Van Dam met betrekking tot de omvang van de sector anders in de wedstrijd zit dan de overige partijen.

Van Dam ziet in de huidige crisis zijn gelijk bevestigd dat intensieve vormen van dierhouderij hun bestaansrecht verliezen.

Kostprijs

Voor de staatssecretaris zijn minder varkens, kleinere koppels en lagere milieu-impact een primair doel, terwijl verduurzaming voor boeren en de bank een middel is om het spoor van produceren onder kostprijs te verlaten.

Regiegroep-voorzitter Rosenthal benadrukte dat wat betreft het aantal varkens geen krimp is voorzien, wat deels grotere bedrijven betekent.

Uitbetalen

Dat verschil van inzicht hoeft niet te botsen, mits de in te zetten maatregelen zich in klinkende munt uitbetalen. Dan zijn varkenshouders bereid die transitie te maken. De vitalisering van de sector vereist dat ontelbare kleine en grote stappen worden gezet. Dat dit een ongekende krachttoer wordt werd in Nieuwspoort wel duidelijk.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer