LTO+wil+volledige+vergoeding+ganzenschade
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO wil volledige vergoeding ganzenschade

LTO Noord dringt vrijdag in een zienswijze richting provincie Noord-Holland nogmaals aan op een volledige vergoeding van schade veroorzaakt door ganzen.

De organisatie reageert op de provinciale uitwerking van de Wet Natuurbeheer, waarbij de gans op de vrijstellingslijst is geplaatst om te mogen bejagen.

'Prima om brandjes mee te blussen, maar ontoereikend om het totaalprobleem van overpopulatie te bestrijden', zegt beleidsadviseur Ard Mooij.

Ultiem middel

Voorkomen moet worden dat de vrijstelling straks als het ultieme middel wordt aangemerkt om de gans te bejagen, stelt LTO Noord.

'De overlast is een maatschappelijk probleem, dat is ontstaan door gewijzigde wetgeving die het onmogelijk heeft gemaakt om de populatie beheersbaar te houden.'

Rekening

LTO Noord vindt dat de rekening daarvoor niet op het bord van de ondernemers mag worden gelegd. Ze wil de toezegging van de provincie dat onverkort wordt vastgehouden aan het Ganzenakkoord om de populatie terug te brengen tot die van 2005.

De rechter vernietigde vorige maand de vergunning om gecoördineerd ganzen te bejagen met een vangkraal en CO2. 'Daarom willen we de garantie dat alle geleden schade dit jaar daadwerkelijk wordt vergoed', aldus Mooij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer