Ganzenakkoorden+onder+druk+door+uitspraak
Nieuws
© Wikimedia

Ganzenakkoorden onder druk door uitspraak

Het beheersbaar maken van de ganzenpopulatie in de verschillende provincies staat ernstig onder druk door een recente uitspraak van de rechtbank in Haarlem.

De rechtbank vernietigde de Noord-Hollandse ontheffingen om ganzen bijeen te drijven in een vangkraal en om ze af te schieten een uur voor zonsopkomst en een uur na zonsondergang. De doelen in de provinciale ganzenakkoorden staan met die uitspraak op de tocht.

Diverse provincies en faunabeheereenheden beraden zich over te ondernemen stappen. De Faunabescherming had in meerdere provincies een zaak aangespannen tegen de ontheffingen.

Beroep

Eerder al sneuvelden de ontheffingen in Gelderland en onlangs ook in Zeeland en Utrecht. In die laatste provincie is de vergunning in afwachting van een beroepsprocedure geschorst, om te voorkomen dat het bejagen van ganzen volgens genoemde methoden zou doorgaan.

Ganzenbeheer met een vangkraal en CO2 is de meest diervriendelijke methode voor populatiereductie, stelt Albert Hooijer, faunabestuurder namens LTO Noord in Noord-Holland. ‘Ook natuurorganisaties vinden dat. En juist in de schemertijd zijn ganzen het meest efficiënt te bejagen.’

Rui

LTO Noord verwacht dat in Noord-Holland - als gevolg van de uitspraak - de kans op vangacties tijdens de ruiperiode dit jaar klein is. Een uitspraak in een beroepsprocedure vanuit de provincie wordt pas na die periode voorzien.

‘Dit jaar doen we dus een grote stap terug in het reduceren van de ganzenpopulatie’, stelt Hooijer.

Collega Peet Sterkenburgh in Friesland deelt die mening. ‘En dat leidt onherroepelijk tot extra schade in de agrarische sector.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer