'Een keten is niet vrijblijvend,je zit er als boer in of niet'

Francis Kint werd bijna een jaar geleden de nieuwe bestuursvoorzitter van het afgeslankte Vion. Nieuwe Oogst sprak met hem over de strategie van het bedrijf. Waar liggen kansen voor herstel van de varkensprijzen en verdere groei van de vleessector? 'Productieverlaging is geen oplossing.'

%27Een+keten+is+niet+vrijblijvend%2Cje+zit+er+als+boer+in+of+niet%27
© Peter Smit

De Belg Francis Kint trad aan na een roerige periode bij Vion. In 2015 schreef het bedrijf weer voorzichtige zwarte cijfers. We ontmoeten dan ook een optimistisch man.

'Een feit is dat Vion met een gezonde balans uit die moeilijke periode is gekomen. Wij zijn vrij van schulden en kunnen een nieuw hoofdstuk gaan schrijven zonder een al te grote belasting door het verleden.'

Zijn er parallellen met de handel in groenten en fruit bij uw vorige werkgever

'De handel in vlees heeft ook een dynamisch karakter. De verhoudingen tussen vraag en aanbod veranderen dagelijks en wekelijks. En net als bij groente en fruit gaat het bij vlees in hoge mate om commodities. Ik zeg niet dat vlees geen merk kan hebben, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

'Een groot verschil is de prijstransparantie in de vleesketen. Wij publiceren elke week onze eigen inkoopcijfers. Dat is bij groente een fruit toch anders. Door de verschillende soorten en rassen heb je daarbij altijd wel een verhaal waarom de prijs anders is.'

Betekent dat een achterstand in de onderhandeling met klanten?

'Wij moeten het hebben van concepten, de constante kwaliteit, de leverzekerheid, de service en de relatie die je daarmee opbouwt. In onze industrie worden geen onderdelen samengevoegd tot een product, maar hier wordt een product juist uit elkaar gehaald en de onderdelen los verkocht.

'Daardoor is efficiency en het bespelen van de markt zo belangrijk. Dat doen wij met onze zestien verkoopkantoren in de wereld. Ieder land consumeert delen van varkens op een andere manier. Onze spareribs gaan naar de Verenigde Staten, de buiken naar Korea, de koppen en poten naar China.

'Onze mensen van de divisie Pork moeten daaruit wekelijks de beste keuze maken. Daarom is Vion ook zo belangrijk binnen de Nederlandse varkenshouderij. Wij zijn de brug naar de exportmarkt en kunnen die bespelen.'

Bent u optimistisch over de kansen van Nederlands vlees in China?

'Nederland staat in China hoog aangeschreven op het gebied van voedselveiligheid. Het nummer '61' van de slachterij in Boxtel is daar bijna een merk. Onze klanten kijken of het op de dozen staat, want '61' biedt ze zekerheid. Of we daar verder kunnen groeien hangt onder meer af van wat ze zelf gaan produceren.

'Aan mijn bezoek aan China heb ik de indruk overgehouden dat de marktontwikkeling daar geen tijdelijk fenomeen is. Het zal voor ons een belangrijke markt blijven, maar je moet alle markten blijven bespelen. Onze tonnage naar China is drie keer zo groot als naar Japan, maar de omzet is gelijkwaardig. Het verschil zit in het type product. Nu gaan er veel koppen en poten naar China, maar er is een beginnende vraag naar meer technische delen.'

Bent u tevreden over de samenwerking met Albert Heijn op het gebied van

'Nu we het ook als grondstof voor vleeswaren kunnen verwaarden, vergroten we het aandeel vlees dat we onder Beter Leven verkopen van 30 naar 70 procent. Dat is de doorbraak die deze samenwerking rendabel maakt.

'Het betekent voor de varkenshouders wel een of-of situatie. Een varkenshouder kan niet zomaar zijn varkens elders verkopen. De keten functioneert alleen bij zekerheid van levering door varkenshouders en onze afnameplicht. Het is niet vrijblijvend.

'Er wordt veel over ketenregie gesproken, maar het aantal goede voorbeelden is niet zo groot. Good Farming Star is een keten die functioneert en kan als voorbeeld dienen voor nieuwe ketens en concepten. In Duitsland wordt het met interesse gevolgd.'

Werkt

'Retail vormt maar een deel van onze afzet. We leveren ook aan industrie, aan de export. Als we echt klantgericht gaan denken, zullen we onze klanten in hun eigen strategie moeten ondersteunen. Welke andere concepten kunnen we nog bedenken? Dat is ons geheim.

'Een idee is om voor de export ook met groepen varkenshouders te gaan werken aan een eindproduct dat beter op specifieke markten is gericht. Er zijn landen waar ze graag iets vetter vlees willen hebben. Dan is het beter dat al in de keten in te vullen in plaats van afwachten wat er aan varkens binnenkomt en deze dan gaan segmenteren.

'Ook uit de weidegang-melkkoeien komen nieuwe concepten zoals weidevlees. Die kunnen wij al herkennen aan de data die wij bij die koeien krijgen meegeleverd.'

Hoe kijkt u naar de toekomst? Is

'Sinds 2014 investeert Vion fors in een moderner productieapparaat. Elke slachterij en verwerkingsafdeling moet 'state of the art' worden. De locatie in Groenlo is uitgebreid en wordt ons centrum voor conceptvlees van Good Farming Star en De Groene Weg. In Waltkraiburg (Beieren) bouwen we een van de modernste en grootste runderslachterijen. Die gaat in september draaien met 5.000 slachtingen per week. Dit wordt het hart van de kwaliteitsrunderen van het ras Siementhaler.

'Ook investeren we in onze foodservicelocatie in Holzwickede, waar we bevroren producten produceren. Recentelijk hebben we de bouw van een nieuwe runderslachterij in Friesland bekendgemaakt.

'We beginnen duidelijk te profiteren van de investeringen die we doen. In Emstek staat onze grootste slachterij van Duitsland. Daar merken we duidelijk de kwaliteitsverhoging die we na de verbouwing hebben bereikt. Het vlees uit Emstek zit in China enorm in de lift. Wel is het een kwestie van geduld. Van wat we in 2016 doen profiteren we pas volgend jaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer