Fruitsector+wil+actie+Van+Dam+boycot+Rusland
Nieuws
© Leon Duijvestijn

Fruitsector wil actie Van Dam boycot Rusland

'Zet u in om de handelsrelaties met Rusland te normaliseren', die oproep overhandigt de Nederlandse fruitsector vanmorgen aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en de Tweede Kamer.

Door de Russische boycot van groenten en fruit staan de afzet en prijsvorming van appels en peren zwaar onder druk. De schade wordt geschat op 100 tot 125 miljoen euro per seizoen.

Daarom bepleiten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op korte termijn effectieve maatregelen om te voorkomen dat veel fruittelers over de kop gaan.

Vraagherstel

De maatregelen die ze bepleiten zijn gericht op vraagherstel, promotie voor extra consumptie en lastenverlaging. De sector verricht zelf inspanningen gericht op een sterke marktpositie voor Nederlands product op de thuismarkt en meer promotie, evenals het aanbieden van appels en peren aan Voedselbanken.

GroentenFruit Huis en de NFO roepen kabinet en Tweede Kamer op inzet te plegen om de handelsbetrekkingen met Rusland te normaliseren.

Interventieregeling

Daarnaast willen de belangenbehartigers de EU-interventieregeling voor groenten en fruit te verbeteren, een gelijk speelveld met eerlijke concurrentie binnen de EU te bevorderen en samen met de fruitketen en retail meer te investeren in stimulering van de fruitconsumptie.

De voorzitters Michiel Gerritsen van NFO en Kees Wantenaar van GroentenFruit Huis overhandigden daartoe vanochtend de 'Oproep voor marktherstel en versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse fruitsector'.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer