Rusland wil Nederlandse kennis benutten

Rusland is geïnteresseerd in technische kennis, ervaring en knowhow van de Nederlandse agrosector. 'Die kunnen we goed benutten', vindt Alexandr Shulgin, de Russische ambassadeur in Nederland.

Rusland+wil+Nederlandse+kennis+benutten
© LTO Nederland

Shulgin zei dat dinsdag tijdens een bezoek aan boomkwekerijbedrijven in Uden en Sint-Oedenrode. Hij was er op uitnodiging van LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

De ambassadeur legde in de gesprekken met LTO-bestuurders en ondernemers uit dat zijn land hard werkt aan het versterken van de agrarische sector. 'We willen de agrarische productie opvoeren en verbreden.'

Nederland kan daarbij volgens hem een bijzondere rol spelen. Tijdens het werkbezoek liet Shulgin blijken dat hij grote waardering heeft voor Nederlandse producten als pootaardappelen, fruit- en sierbomen, zaaizaden en ander uitgangsmateriaal.

Structurele oplossing

De twee bezochte boomkwekers drongen aan op een structurele oplossing van de handelsbeperkingen die zij ondervinden. De boomkwekerij valt niet onder de recente Russische importstop, maar de ondernemers hebben wel last van beperkende maatregelen op fytosanitair gebied.

Probleem is met name dat Rusland sinds 2004 geen producten meer toelaat waar grond aan zit. Boomkwekerijproducten met kluit komen de grens niet over. Aanleiding voor deze maatregel was destijds de vondst van Californische trips in snijbloemen.

Geen verontreiniging

Pieter van den Berk, van boomkwekerij Gebroeders van den Berk in Sint-Oedenrode, wacht met smart op het versoepelen van de importbeperking. Hij benadrukt dat de grond aan zijn producten geen verontreinigingen bevat. 'Natuurlijk is het grond met het gebruikelijke bodemleven, net als in Rusland. Maar er zitten geen verontreinigingen in, daar staan we voor.'

Zijn indruk is dat het bezoek een 'eerste stap' kan zijn om beweging in de zaak te krijgen. 'De ambassadeur heeft de professionaliteit van de bedrijven gezien en de praktische gang van zaken. Daar leek hij behoorlijk van onder de indruk', meldt Van den Berk.

Invloed

Hij stelt vast dat de ambassadeur invloed kan uitoefenen op de Russische regering. Anderzijds spelen de politieke verhoudingen een grote rol bij dergelijke kwesties. 'Ik hoop dat dit de eerste stap is in een serie die ertoe leidt dat we terugkeren naar de oude situatie, waarin we producten met kluit kunnen exporteren. In die zin was dit een goed initiatief', zegt de Brabantse boomkweker.

LTO-voorzitter Maat toonde zich ook tevreden. 'Dit bezoek toont aan dat het zin heeft om te investeren in de relatie met de Russen.' Koudwatervrees in Den Haag en in Brussel staat volgens de LTO-voorzitter verbetering van de relaties te veel in de weg. 'In plaats van je tegen elkaar afzetten is het beter om het gesprek aan te gaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer