Russen hebben Nederlandse kennis nodig

Rusland is geïnteresseerd in technische kennis, ervaring en knowhow van de Nederlandse agrosector. 'Die kunnen we goed benutten', vindt Alexandr Shulgin, de Russische ambassadeur in Nederland.

Russen+hebben+Nederlandse+kennis+nodig
© LTO Nederland

Shulgin zei dat tijdens een werkbezoek aan twee boomkwekerijbedrijven in Noord-Brabant. Hij was er op uitnodiging van LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Productie opvoeren

De ambassadeur legde uit dat zijn land hard werkt aan het versterken van de agrarische sector. 'We willen de agrarische productie opvoeren en in de breedte verder ontwikkelen.' Nederland kan daarbij volgens hem een bijzondere rol spelen.

Tijdens het werkbezoek liet Shulgin blijken dat hij grote waardering heeft voor Nederlandse producten als pootaardappelen, fruit- en sierbomen, zaaizaden en ander uitgangsmateriaal.

Handelsbeperkingen

De twee bezochte boomkwekers drongen aan op een structurele oplossing van de handelsbeperkingen die zij ondervinden. Hoewel de boomkwekerij niet valt onder de Russische importstop, hebben ze wel last van beperkende maatregelen, onder meer op fytosanitair gebied.

Maat toonde zich na afloop tevreden over het Russische bezoek: 'Vandaag is wel gebleken dat het zin heeft om te investeren in de relatie met de Russen en in samenwerking met de Russische land- en tuinbouw.'

Gesprek aangaan

Koudwatervrees in Den Haag en in Brussel staat volgens de LTO-voorzitter verbetering van de relaties met de Russen te veel in de weg. 'In plaats van je tegen elkaar afzetten is het beter om het gesprek aan te gaan.'

Hij wijst erop dat er weer een tijd komt dat de EU en Rusland op een normale manier met elkaar zullen omgaan. 'Zeker na woensdag denk ik dat meer oplossingen in zicht komen om barrières weg te werken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer