Albert Jan Maat: Hogan moet naar Moskou

'De boodschap van LTO is simpel: de Russische markt moet weer open'. Dat bepleitte voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vrijdag in gesprek met zijn Europese collega's over de nijpende situatie op de Europese agrarische markten.

Albert+Jan+Maat%3A+Hogan+moet+naar+Moskou
© Arno de Snoo

'De Russische ban op agrarische producten blijft als een donkere wolk boven de markt hangen en verpest het sentiment. Commissaris Phil Hogan kan de hele wereld over reizen voor het openen van nieuwe markten, maar volgens mij moet Moskou boven aan zijn lijstje van bestemmingen staan.'

In zijn oproep om de Russische markt opnieuw te openen, stond Maat niet alleen. Ook de Poolse, Duitse, Spaanse, Oostenrijkse en andere collega's pleitte hiervoor.

Oproep

De LTO-voorman deed ook een oproep richting de grote Europese coöperaties. 'De coöperaties zijn degene die onze producten vermarkten. Zij moeten samen met ons de leiding nemen in het analyseren van de markt en het aanbod van onze producten daarop afstemmen.'

Verder riep Maat ook staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, nu ook voorzitter van de Landbouwraad, op samen met de sector te werken aan een sterk markt voor agrarische producten.

'Elke vorm van overheidsingrijpen door bijvoorbeeld het verhogen van interventieprijzen voor zuivel zal de markt verder verpesten. Ik reken dan ook op een sterke Europese Raad die zich focust op de zaken die ze wel moeten regelen: een level playing field voor productie in Europa, exportpromotie en politieke stabiliteit in de wereld', aldus Maat. 'De rest regelt de sector zelf wel.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer