Vicon demonstreert nieuwigheden

Nederlandse verkopers van Vicon-machines konden onlangs in het Deense Kerteminde machines aan het werk zien die eerder op vakbeurzen zijn geïntroduceerd. Het Vicon Grass Event was de aftrap van de verkoop.

Vicon+demonstreert+nieuwigheden
© LandbouwMechanisatie

Chris Vlaanderenredacteur LandbouwMechanisatie

Twee dagen lang stond het Deense dorpje Kerteminde in het teken van de rode machines. Naast de presentaties werd er ook gedemonstreerd. De grootste noviteiten van het Grass Event zetten we op een rij.

FastBale

De FastBale presenteerde Vicon al op de Agritechnica in 2015. Na een lange testperiode is de machine nu verkoopklaar. De FastBale is de eerste perswikkelcombinatie die, dankzij twee perskamers, zonder te stoppen zijn werk doet.
De ingenieurs zijn er in geslaagd een compacte machine te bouwen. De FastBale is korter dan elke andere perswikkelcombinatie in de markt. De machine heeft twee wereldprimeurs: de eerste non-stop vaste kamerpers en de eerste non-stop vaste kamer perswikkelcombinatie.

Werking

In de voorkamer perst de machine ongeveer tweederde van de baal. Daarna wisselt de gewasstroom naar de hoofdkamer, opent de voorkamer en perst de machine zijn baal tot een diameter van 1,25 meter.
Daarna wikkelt er een net om de baal, opent de achterklep en valt de baal op de wikkeltafel. Dit totale proces stelt de FastBale in staat om continu te kunnen persen zonder te hoeven stoppen.
Twee satellietarmen draaien verticaal om de baal en wikkelen de baal in. Tot slot kantelt de wikkeltafel en rolt de baal eruit. Volgens de fabrikant perst en wikkelt de machine maximaal 100 balen per uur.

Gps-gestuurde hark

Geheel nieuw is de Andex 1505 vierelements hark. De grootste ontwikkeling bij deze hark zit in de 'section control'. Normaal gesproken vind je dit op een spuitboom of injecteur. In dit geval worden de elementen onafhankelijk van elkaar aangestuurd en opgeheven.
De hark bepaalt via gps welke oppervlaktes er al geharkt zijn. Op deze plekken tilt de hark zijn elementen automatisch van de grond. Dit zorgt voor een gelijke wiers en levert gemak voor de chauffeur. De werkbreedte van de hark is per zijde aan te passen. De totale breedte wisselt hierdoor van 9,8 tot 15 meter.

Gedragen schudders

Vicon breidt de Fanex-schudderlijn uit met drie nieuwe gedragen schudders: de Fanex 684, 904 en de 1124. De Fanex 684 beschikt over zes rotoren en heeft een werkbreedte van 6,8 meter. De 904 werkt met acht rotoren op een werkbreedte van 9 meter. De 1124 is met een werkbreedte van 11,2 meter de grootste gedragen schudder op de Nederlandse markt.
De grootste vernieuwing zit in het draaipunt van de buitenste framedelen. In de draaipunten zit een HexaLink-vingerkoppeling. Het buitenste deel van het frame klapt hierdoor in transportstand volledig op. De transporthoogte komt bij de 904 uit op 3,74 meter. Ook de 1124 blijft onder de 4 meter.

Maaiers

Vicon demonstreerde ook de gedragen maaier met kneuzer. Deze heeft een werkbreedte van 3,6 meter en legt het zwad smal of breed weg. De ophanging is gebaseerd op de wielophanging van auto's in de autosport. Vier draagarmen vormen een parallellogram, waardoor de maai-unit pendelt en zo goed de bodem volgt. De arm waar de maaier met de draagarmen aan hangt, is telescopisch. Met deze hydraulische side-shift regelt de chauffeur de hoeveelheid overlap met de frontmaaier. Door de arm in de bocht iets korter te maken, blijft er geen reepje gras staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer