Wateroverlast eist extra maatregelen

In de toekomst worden steeds meer en heviger regenbuien verwacht. Waterschappen zeggen te werken aan een oplossing.

Wateroverlast+eist+extra+maatregelen
© zlto

Medewerkers van de waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas kwamen bij de wateroverlast van de afgelopen weken direct in actie om watergangen uit te diepen, kapotte of verstopte duikers te herstellen en slootranden te maaien.

Maar het ongenoegen bij boeren zit dieper. De piekbuien zijn een structureel probleem waar de waterschappen momenteel nog geen eenduidig antwoord op lijken te hebben. De waterschappen hebben de zorgplicht om voldoende bescherming te bieden tegen wateroverlast. Hiervoor zijn normen vastgelegd in de Provinciale Verordening Water.

Buiten normen

De extreme regenval van de afgelopen dagen valt buiten deze normen, legt waterschap Aa en Maas uit op haar website. 'Het vraagt wel om extra maatregelen van de waterschappen samen met gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat, natuurorganisaties, agrariërs en particulieren.'

Hoe groot de schade is, is volgens de waterschappen onduidelijk. ZLTO schat dat alleen al in Noord-Brabant de schade bij boeren en tuinders ongeveer een miljoen euro is.

Schadeverzoek

De kosten komen in de meeste gevallen voor rekening van de ondernemer en zijn verzekeraar. Wie schade heeft en denkt dat het waterschap aansprakelijk is, kan een schadeverzoek indienen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer