Veteranensportdag

In mijn jeugd was ik actief bij de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ), een vereniging voor jongeren tussen de 10 en 35 jaar die zich bezighield met sport, culturele vorming, ontspanning en agrarisch jongerenwerk.

Veteranensportdag
© Van Assendelft

Waar de KPJ tot halverwege de jaren tachtig in elke dorpsgemeenschap een rol speelde, zijn inmiddels door veranderende maatschappelijke ontwikkelingen bijna alle afdelingen opgeheven.

In de loop der jaren kreeg het handbal de overhand en werden sportdagen meer en meer gezien als een bijna vooroorlogse activiteit.

Puistige pubers

Ritmische oefeningen, volstrekt synchroon; prachtig om te zien, maar verschrikkelijk voor puistige pubers die moeten huppelen, buigen en strekken op muziek van Mike Oldfields 'In Dulci Jubilo'.

Het piramidebouwen was spektakel van de bovenste plank. Op commando van de leider in tien tellen een metershoge piramide bouwen, die dan ook nog eens tien tellen moest blijven staan.

Stapelen

In de basis stonden steevast knoesten waar je probleemloos vier man bovenop kon stapelen zonder dat ze door hun hoeven zakten. Als kroon op het meesterwerk stond de kleinste van het stel te bibberen.

Discipline, gewoon doen wat je wordt gevraagd en nooit opgeven, zelfs niet als de boel op instorten staat. Pieken op het juiste moment.

Loosbroek

Morgen, zondag 12 juni, is het weer zover. In Loosbroek treffen vele honderden sporters en sportsters elkaar op de veteranensportdag. Met ritmische oefeningen, het bouwen van piramides, volksdansen, marcheren, touwtrekken en atletiekonderdelen herleven oude tijden.

De meeste sportievelingen, variërend van 50 tot 85 jaar, nemen deel vanuit de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. Het is dan ook vooral een feest van verbroedering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Vingers
Vingers 12-04-2016
Boezemvriend
Boezemvriend 15-02-2016

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer