Boezemvriend
Column
© Van Assendelft

Boezemvriend

Toen ik na een bijeenkomst over beregeningsbeleid in mijn auto stapte, schalde muziek van Dolly Parton door de luidsprekers. De Amerikaanse countryzangeres, met haar enorme borstomvang als handelsmerk, zong in 1980 het lied '9 to 5', over werk- en kantoortijden.

Inmiddels zijn we beland in een veel flexibelere arbeidsmarkt met flexcontracten, deeltijd, wisselen van baan en een leven lang leren. Brabantse graslandboeren hebben of hadden te maken met '11 to 5'; grasland mocht niet beregend worden tussen 11 en 17 uur. Dat beleid uit de jaren tachtig was boeren een doorn in het oog. Begin 2014 kwam er een doorbraak met meer flexibiliteit in grondwaterberegening.

Buiten de attentiezones van Natura 2000-gebieden en buiten de beschermingszones van natte natuurparels (NNP) werden het voorjaarsverbod (april en mei) en urenverbod in juni en juli (van 11 tot 5) opgeheven. Maar dan moet je wel over een bedrijfswaterplan beschikken, waarin je aangeeft welke waterbesparende maatregelen je treft. Zoals LOP-stuwtjes, gebruik van Beregeningssignaal, erfwater opvangen of peilgestuurde drainage.

Bij een goedgekeurd plan mag je op grasland flexibel beregenen. Maar binnen de contouren van Natura 2000 en de NNP gold nog het 'oude beleid'; niks flexibilisering. Gelukkig hebben we voor die gebieden de 5%-regeling (vrijstelling eens per twintig jaar).

Daar zijn de natuur- en milieuorganisaties weer niet blij mee. Inmiddels zijn we uit de impasse gekomen. Voor alle beregenaars is een bedrijfswaterplan vereist.

Daarnaast gaan we samen aan de slag met bodemvruchtbaarheid. Bij een omvangrijke deelname 'boezemt' dat groot vertrouwen in; vergelijkbaar met Dolly Partons voorgevel. Als de waterschappen daarmee akkoord zijn, dan is het afgelopen met het urenverbod van '11 to 5'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer