LTO verrast door sancties CBS

LTO-bestuurder Joris Baecke is verrast dat het CBS gewastelers een boete gaat geven voor het niet aanleveren van informatie over hun middelengebruik.

Het CBS maakt vanaf dit jaar gebruik van de verplichting om mee te werken aan het onderzoek gewasbescherming.

Gewastelers die geen vragenlijst invullen over de gewasbescherming op hun bedrijf, riskeren een boete of dwangsom die kan oplopen tot maximaal 16.000 euro.

Respons verhogen

Woordvoerder Cor Pierik van het CBS legt uit dat de maatregel nodig is om de respons en daarmee de betrouwbaarheid van het onderzoek te verhogen.

In een reactie noemt Baecke de hoogte van de mogelijke sancties ‘buitenproportioneel’. Verder vindt hij dat het CBS het verplicht beschikbaar stellen van informatie over gewasbescherming op de bedrijven nooit duidelijk heeft gecommuniceerd. ‘Anders was de respons wel hoger geweest.’

Waarheidsgetrouw

Overigens benadrukt de LTO-bestuurder net als het CBS het belang van goede statistieken over het middelengebruik op praktijkbedrijven.

‘Als sector hebben we belang bij waarheidsgetrouwe informatie. Het beeld moet reëel zijn. Dat is de basis voor onze discussies met de overheid en daarmee ook de basis voor het gewasbeschermingsbeleid.’

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer