'Super stelt paal en perk residuen op sierteelt'

Europese retailorganisaties gaan paal en perk stellen aan residuen op sierteeltproducten. Dat zegt directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk.

De Duitse supermarktketen Aldi Süd heeft al maatregelen aangekondigd om de resten gewasbeschermingsmiddelen op sierteeltproducten terug te dringen.

Zwarte lijst

Leveranciers van de discounter hebben een zwarte lijst ontvangen van werkzame stoffen die niet meer op sierteeltproducten mogen worden aangetroffen.

De leveranciers moeten per juli van dit jaar aan deze nieuwe eisen voldoen. Op de zwarte lijst staan onder andere neonicotinoïden.

Andere supers volgen

Kos verwacht dat andere supermarktorganisaties op termijn ook met eisen op dit gebied komen.

Het kan volgens Kos in de sierteelt dezelfde kant opgaan als in de groente- en fruitsector, waar supermarktketens al bovenwettelijke eisen stellen aan residuen op producten.

Media-aandacht

Die regels zijn zes à zeven jaar geleden ingevoerd na uitgebreide media-aandacht voor vondsten van resten gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit.

De supermarkteisen zijn vaak twee keer zo zwaar als de maximale residulimieten die in de handelsnormen zijn vastgelegd.

Schandalen

‘Supermarktketens willen geen schandalen over residuniveaus’, zegt Kos. Proeftuin Zwaagdijk doet veel aan residuonderzoek in groente en fruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer