Chrysant+op+water+overtuigt+opnieuw
Nieuws
© Jan van Liere

Chrysant op water overtuigt opnieuw

Proeftuin Zwaagdijk voerde in de periode oktober-december 2015 voor de vierde keer op rij een geslaagde proef met chrysanten op water uit.

Er was geen uitval en het gemiddelde takgewicht in de beste objecten was 82 gram bij de cultivar Bacardi en 96 gram bij de cultivar Alero.

Zowel het blad als de wortels waren van uitstekende kwaliteit en dit was ook het geval in de objecten waarin voor de vierde keer op rij werd geteeld zonder de voedingsoplossing te vernieuwen of te ontsmetten, meldt Proeftuin Zwaagdijk in een persbericht.

Lage tripsdruk

Opnieuw kon volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat de tripsdruk zeer laag was. Mogelijkheden voor verbetering liggen voornamelijk op het gebied van de uniformiteit van het gewas.

Net als in de voorgaande proeven werden de stekken in verlijmde kokospluggen gestekt en na de beworteling op drijvers van Botman Hydroponics geplaatst. De drijvers liggen op een voedingsoplossing van enkele centimeters die continu in beweging werd gehouden en belucht.

Emissiebeperking

Het van de ondergrond gescheiden systeem zorgt voor een forse beperking van de emissie van meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het systeem moet tevens leiden tot een aanzienlijke reductie van het middelengebruik.

Bij de proeven op Proeftuin Zwaagdijk zijn de volgende partijen betrokken: Fred van Paassen, Green Simplicity, Bovebo, Dekker Chrysanten, Fides by Dümmen Orange, Botman Hydroponics BV, KaRo BV, van Iperen en de Kamer van Koophandel/Innovatiemotor Greenport Aalsmeer.

Intussen hebben zich nog meer geïnteresseerde partijen gemeld en is een aanvraag voor financiering van een vervolgtraject ingediend.

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer