Vissen+in+drijvende+groenteteelt+kan
Nieuws
© Proeftuin Zwaagdijk

Vissen in drijvende groenteteelt kan

De combinatie van visproductie met het teelt op watersysteem is mogelijk. Dat blijkt uit een proef bij Proeftuin Zwaagdijk.

Op verzoek van en in samenwerking met Sportvisserij Nederland onderzoekt Proeftuin Zwaagdijk sinds 2015 de combinatie van een drijvende slateelt en de productie van spiegelkarper en zeelt.

De onderzoeksresultaten waren spectaculair, meldt Proeftuin Zwaagdijk. De groei van spiegelkarper was zeer goed, maar deze vis veroorzaakte dermate veel schade aan de wortels van de sla dat deze nauwelijks tot ontwikkeling kwam.

Zeelt

De groei van zeelt verliep normaal, dat wil zeggen volgens de voor deze vissoort bekende groeicurve. Zeelt veroorzaakte in tegenstelling tot spiegelkarper geen zichtbare schade aan de wortels van sla zodat deze zich kon ontwikkelen tot een oogstbaar product.

In de proeven van 2015 is de drijvende slateelt gecombineerd met de productie van pootvis met als uiteindelijk doel een verbetering van de rentabiliteit van het systeem.

Wortelschade

De uitdaging bij de productie van pootvis is deze te laten groeien tot een formaat waarbij natuurlijke vijanden - zoals aalscholvers – na het uitzetten geen bedreiging meer vormen.

Het onderzoek wordt in 2016 voorgezet en concentreert zich dan op de combinatie van sla en spiegelkarper.Diverse technieken en strategieën worden onderzocht die gericht zijn op het voorkomen van beschadigingen van de slawortels.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer