Meer+Jersey%2Dbedrijven+aan+de+Triple+A
Nieuws
© pLoeg

Meer Jersey-bedrijven aan de Triple A

10 procent van de Nederlandse melkveehouderijbedrijven doet mee aan het Triple A-systeem. Daaronder zijn maximaal twintig bedrijven met Jersey-koeien die de fokkerijhandleiding gebruiken, weet Marcel Verboom.

Verboom is bij Henk Oegema in Dalfsen om Triple A uit te leggen. De veehouder met Jerseys is geen deelnemer aan het systeem.

Oegema is er wel in geïnteresseerd, maar wil er eerst nog een nadere studie van maken. 'En daarna kijken of wij er wat mee gaan doen.'

Levensproductie

De koeien van Oegema gaan vijf lactaties mee en bereiken een levensproductie bij afvoer van meestal meer dan 30.000 liter. Hij melkt 130 koeien met twee melkrobots.

Het Triple A-systeem is ontworpen door Bill Weeks, melkveehouder uit de Verenigde Staten. Hij stelt dat de lichaamsonderdelen van de koe van invloed zijn op elkaar.

Koe en stier

Bij het systeem wordt gekeken naar zes onderdelen, die in een code zijn uitgedrukt. Daarmee is te beoordelen of de combinatie van koe en stier past.

Het Nederlands Jersey Stamboek viert op 4 juni haar vijftigjarig jubileum, met aandacht voor de Triple-A methode. Opgave voor het jubileum is nog mogelijk: jerseystamboek@gmail.com.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer