'Stadslandbouw heeft boer nodig'

De stadslandbouw heeft behoefte aan het delen van kennis. Daarom houden Wageningen UR en Warmonderhof in juni de eerste netwerkdag voor stadslandbouwers. Organisator Jan-Eelco Jansma van Wageningen UR reageert op drie stellingen.

%27Stadslandbouw+heeft+boer+nodig%27
© Archief

Initiatieven voor standslandbouw leven nog te veel op eilandjes, dit staat het succes van stadslandbouw in de weg.

'Waar je tien jaar geleden de initiatieven nog op één hand kon tellen, hebben we nu geen goed zicht meer waarmee iedereen bezig is. De pioniers hebben nu de behoefte om elkaar op te zoeken.

'Stadslandbouw is een ongelooflijk breed begrip, van het buiten telen tot het in gebouwen telen van voedsel. Maar ook voedselproductie die gekoppeld is aan gerelateerde diensten als re-integratie kan eronder vallen. Dat maakt het voor de stad weleens lastig. Is het landbouw, sociaal of gezondheid?

'Ik geloof niet dat dit het succes van de stadslandbouw in de weg staat, het zorgt ook voor een frisse dynamiek. Er ontstaat in en rond de stad een nieuwe zone, een nieuw bewustzijn van het belang van vers en gezond voedsel om dehoek.'

Stadslandbouw is idealistisch, het is lastig om businessmodellen te maken.

'Je moet vanuit idealisme starten, die energie heb je nodig. Maar het blijft vaak een moeilijk verhaal om er een verdienmodel aan te koppelen. De grond in stedelijk gebied is schaars, de grondprijs is daardoor hoog.

'Bovendien is het lastig concurreren met gangbare producten: er ligt al een goed product in de schappen tegen een heel lage prijs. Dan is het zaak voor stadslandbouwers om zich te onderscheiden.

'Hoe lok je mensen die gewend zijn om eten te kopen in de supermarkt naar jouw product? Ik zie dat veel initiatieven daarmee worstelen. Velen haken af, maar anderen kunnen toch doorgroeien omdat ze een goed verhaal bij het product hebben.'

Voedselproductie moet worden overgelaten aan professionele boeren. Zij kunnen dat veel efficiënter.

'Het is een illusie om te denken dat stadslandbouw de hele stad kan voeden. Maar de vraag van de stedeling naar meer duurzame producten moeten we wel serieus nemen.

'Bij LTO zie ik ook een beweging dat meer boeren een boterham uit de regionale markt halen. Er zijn kansen voor meer samenwerking.

'Waar stadslandbouwers van boeren kunnen leren over de constante kwaliteit van de productie, kan de boer leren van de stadslandbouwers hoe hij de stedeling kan bereiken.

'Het gaat om een totaalpakket. We hebben elkaar nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer