RIVM%3A+geen+risico%27s+na+brand+Shell
Nieuws
© rivm

RIVM: geen risico's na brand Shell

In de eerste dagen na de brand bij Shell Chemie in Moerdijk zijn in en rondom het dorp Strijen op de Hoeksche Waard verhoogde concentraties zware metalen aangetroffen.

Dat blijkt uit metingen en analyses van de Milieuongevallendienst (MOD) van het RIVM. Vanwege de korte blootstellingsduur zijn deze concentraties niet schadelijk voor de volksgezondheid, meldt de dienst.

Tijdens de explosie en brand stond er een wind uit zuidelijke richting, waarbij de rook over Strijen trok. De aangetroffen metalen koper, chroom en barium, zijn in veeg- en grasmonsters aangetroffen.

Grasmonsters

Die bleken afkomstig uit het katalysatormateriaal dat bij het productieproces wordt gebruikt. In de grasmonsters die drie dagen na de brand zijn genomen, bleken de concentraties van deze metalen te zijn gedaald tot het normale achtergrondniveau.

Dat komt waarschijnlijk door de regen die die dagen is gevallen, verklaart het RIVM. In de veegmonsters zijn de concentraties gedaald tot een niveau dat naar verwachting geen gezondheidsschade veroorzaakt als mensen daaraan worden blootgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer