Wilde+bestuivers+nodig+voor+peer+en+aardbei
Nieuws
© DIRK HOL

Wilde bestuivers nodig voor peer en aardbei

Bij de teelt van zowel peren als aardbeien is gemiddeld een kwart van de nettowinst per hectare te danken aan wilde bestuivers. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra, Naturalis en EIS Kenniscentrum Insecten.

Bij het onderzoek is gekeken naar de aantallen waarmee wilde soorten voorkomen op de onderzochte bedrijven en hun relatieve efficiëntie als bestuivers.

'We hebben berekend dat 62 procent van de bestuiving van percelen met peren te danken is aan deze soorten', zegt Alterra-onderzoeker Arjen de Groot. 'Voor aardbeien is dat zo'n 46 procent.'

Netto winst

Tijdens de oogst is van een aantal perenbomen of aardbeienplanten naar de kwaliteit van de vruchten gekeken. Bij peren ook naar de vruchtzetting.

Uit de resultaten blijkt dat bij peren en aardbeien ongeveer een kwart van de nettowinst te danken is aan wilde bestuivers. 'Op basis daarvan kun je dus rustig stellen dat de economische waarde van wilde bestuivers heel groot is', zegt De Groot.

'Als je de gevonden waarden extrapoleert naar landelijk niveau, dragen wilde bestuivers voor de perenteelt ruim 10 miljoen euro per jaar bij aan de winst. Bij aardbeien is dat ruim 5 miljoen euro.'

Vijftien bedrijven

Het onderzoek is gedaan op vijftien bedrijven met Conference-peren tussen Utrecht en Nijmegen. De vijftien bedrijven met vollegrondsteelt van Elsanta-aardbei bevinden zich in Noord-Brabant.

In beide gevallen zijn dat de meest voorkomende rassen in Nederland: Conference ruim 75 procent van het geteelde areaal en Elsanta zo'n 80 procent.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer