Organische+stofbalans+aardig+in+evenwicht
Nieuws
© nieuwe oogst

Organische stofbalans aardig in evenwicht

In bijna alle graslandgebieden is de organische stofbalans in evenwicht. Op bouwland is deze balans in evenwicht of licht negatief.

Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen UR in opdracht van de Technische Commissie Bodem (TCB), een adviesorgaan van de overheid.

Er werd specifiek gevraagd om een overzicht van risicogebieden en ook om de variabiliteit en onzekerheid van de beschikbare gegevens.

Berekeningen

Gebaseerd op metingen en berekeningen wordt geschat dat in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw het organische stofgehalte van grasland 0,2 à 0,4 procent per jaar is toegenomen.

Voor bouwland geven berekeningen en metingen verschillende beelden: de metingen laten een toename zien, modelberekeningen becijferen echter een afname.

Kritisch gehalte

Uitgaande van een kritisch gehalte van 3 procent organische stof hebben sommige duinzandgronden in Noord- en Zuid-Holland een hoog risico en de Veenkoloniën een gematigd risico op (te) lage bodem organische stof.

Verandering van klimaat en verdergaande wettelijke inperking van mestgift kunnen in de komende decennia leiden tot veranderingen in de huidige trends.

Opstellen advies

De resultaten zijn verwerkt in een rapport, dat de TCB heeft gebruikt voor het opstellen van een advies aan de Nederlandse overheid.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer