Biologisch klimaatneutraler dan gangbaar

Nederlandse biologische melkveehouders en akkerbouwers werken klimaatvriendelijk en soms zelfs helemaal klimaatneutraal.

Biologisch+klimaatneutraler+dan+gangbaar
© Koen van Wijk

Deze conclusie trekken CLM Onderzoek en Advies en het Louis Bolk Instituut uit eigen modelberekeningen en op basis van wetenschappelijke artikelen.

Uit het literatuuronderzoek blijkt dat de biologische melkveehouderij gemiddeld zo’n 10 tot 20 procent klimaatvriendelijker is dan gangbare melkveehouderij. Dat komt vooral door gebruik van regionaal veevoer en het vastleggen van organische stof in permanent grasland.

Opbouw organische stof

Biologische akkerbouw scoort vooral goed omdat er geen kunstmest wordt gebruikt en omdat organische stof wordt opgebouwd. Meer onderzoek is nodig om 'best practices' aan te tonen voor akkerbouw en groenteteelt.

De organische stofbalans van biologische boeren is doorgaans positief, terwijl die in de gangbare landbouw al jaren daalt. Biologische boeren leggen koolstof en daarmee CO2 vast op hun percelen en permanente weilanden.

Vergelijking

Vergelijkend onderzoek tussen biologisch en gangbaar vond plaats in het kader van het praktijknetwerk Biologisch: Klimaatneutraal!

De vijftig deelnemende biologische boeren wilden weten hoe ze scoren ten opzichte van gangbaar als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer