Open dag met hulp van brandweer

Open+dag+met+hulp+van+brandweer
© buitenlandpost Janssen

In het weekeinde van 11 en 12 juli werd op de nieuwe productielocatie van de familie Deckers in Bürstadt - E.M.A. Champignon is een productielocatie van de familie Deckers uit Geldern - een open dag georganiseerd. Op zaterdag werd de champignonkwekerij die 22 cellen van 840 vierkante meter telt, officieel geopend en was er voor genodigden de mogelijkheid om de kwekerij te bezichtigen. Op zondag was de kwekerij opengesteld voor het grote publiek.
Meer dan drieduizend bezoekers kwamen op deze dag af om te zien hoe in een moderne kwekerij champignons worden geteeld, geoogst en verpakt.
Dit was voor de meeste mensen een bijzondere ervaring omdat er in de omgeving van Bürstadt geen champignons op grote schaal worden geteeld.
De kwekerij oogst nu elke week ongeveer 100 ton champignons en is voorzien van de nieuwste technieken wat betreft energiebesparing.
Het gebouw beschikt over een installatie die ondergronds water gebruikt voor koelen en verwarmen. Dit water komt uit een bron op 80 meter diepte. De temperatuur van dit water is 11 tot 13 graden Celsius.
Met deze techniek worden in de zomer de teeltcellen, koelcellen en werkruimtes gekoeld. De vrijkomende warmte wordt gebruikt voor het ontvochtigen van de teeltcellen, voor het verwarmen van het water voor de krattenwasser en voor het verwarmen van het water voor de stoomketel. De resterende warmte wordt ondergronds opgeslagen.
Dankzij het hergebruik van warmte en koude lucht bespaart Deckers jaarlijks een aanzienlijk bedrag aan energiekosten. Voor de verwarming van de gebouwen is geen olie of gas meer nodig.
De koelcellen zijn voorzien van speciale snelkoelruimtes die ervoor zorgen dat de versgeoogste champignons zo snel mogelijk tot in de kern worden teruggekoeld waardoor ze langer houdbaar blijven.
Deze speciaal ontwikkelde koelmachine heeft een milieuvriendelijk koudemiddel waardoor Deckers niet alleen een snellere terugverdientijd heeft, maar zich ook kan onderscheiden met champignons die duurzaam worden geteeld.
Met de open dag wilde Deckers champignons met de etiketten ‘Aus der Region in der Region’ en ‘Frische Champignons aus Bürstadt’ meer bekendheid geven. Hiervoor was zelfs hulp van de plaatselijke brandweer ingeroepen.
De brandweerlieden verwezen gasten die met de auto waren gekomen naar een parkeerplek, tijdens de rondleiding voorzagen ze bezoekers van een hapje en drankje en na de rondleiding door de kwekerij deelden de brandweerlieden bakjes versgeoogste champignons uit Bürstadt uit.

Wim Janssen is bedrijfsleider bij E.M.A. Champignon in de Duitse plaats Xanten. De champignonkwekerij waar alleen kastanjechampignons worden geteeld, heeft 21 cellen van ongeveer 300 vierkante meter en ligt midden in het centrum van het Duitse stadje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer