Regels blijven achter natuurvriendelijk boeren

De biologische landbouw heeft een belangrijke rol om natuurvriendelijk te ondernemen, maar de regelgeving blijft achter. Dat stellen onderzoekers van LEI Wageningen UR.

Regels+blijven+achter+natuurvriendelijk+boeren
© Mike Schellart

Die onderzoekers zijn nagegaan of natuurvriendelijk ondernemen toekomst heeft voor een grote groep ondernemers. Hiervoor zijn de biologische landbouw, de recreatiesector en het particulier landgoedbezit onder de loep genomen.

De vraag was of natuurvriendelijk ondernemen een nichemarkt is en blijft of dat er een transitie valt te verwachten waardoor deze vorm van ondernemen 'mainstream' wordt.

Positief

Uit de praktijk blijkt dat de biologische landbouw positief denkt over natuur. De sector heeft onder meer aandacht voor een gezonde bodem en zet natuurlijke plaagbestrijders in.

De biologische landbouw is echter een nichemarkt, maar groeit de laatste jaren wel. In totaal blijft het areaal biologische landbouw in Nederland nog onder de 3 procent.

Drager

Recreatieondernemers hebben de laatste jaren meer aandacht om recreatie met natuur en landschap te verbinden, als drager van de bedrijfsvoering. Hoewel de recreatieve consument steeds meer luxe wil, zitten vooral natuurkampeerterreinen en kamperen bij de boer in de lift, stellen de onderzoekers.

Landgoedeigenaren zijn op zoek naar nieuwe verdienmodellen met natuur. Hier is echter maatwerk geboden.

Regels

De belangenorganisaties voor de biologische landbouw, recreatiesector en particulier landgoedbezit zien kansen voor ondernemers. Maar ze wijzen er ook op dat de regelgeving achterblijft.

Zo hebben recente wetswijzigingen zelfs een averechts effect op natuurvriendelijk ondernemen door biologische boeren. En door de decentralisatie van natuurbeleid is de bureaucratie toegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer