Pilot akkerranden Natuurrijk Limburg

Natuurrijk Limburg gaat, in opdracht van de twee Limburgse waterschappen, onderzoeken hoe agrariërs door het beheer van akkerranden kunnen bijdragen aan waterbeheer.

Pilot+akkerranden+Natuurrijk+Limburg
© waterschap roer en overmaas

Natuurrijk Limburg onderzoekt of er draagvlak is voor de aanleg van akkerranden door agrariërs. Door de aanleg van akkerranden langs beken ontstaat een bufferstrook.

Die moet voorkomen dat verontreinigende stoffen, zoals stikstof en fosfaat en bestrijdingsmiddelen, in het water terecht komen en biedt mogelijk ruimte voor waterberging.

Win-win

'Deze aanpak verbindt verschillende doelen en kan daarmee zorgen voor een win-win situatie voor waterschap, landbouw en natuur', zegt Elian Vanderheijden-Knops, bestuurslid bij waterschap Roer en Overmaas.

'Daarnaast is dit een uitgelezen kans voor waterschap en agrarische sector om gezamenlijk waterbeheer via groenblauwe diensten op te pakken.'

Tien hectare

Natuurrijk Limburg wil tien hectare akkerranden aanleggen en zoekt agrariërs die belangstelling hebben aan de pilot mee te doen. Ook onderzoekt Natuurrijk Limburg welke akkerranden in Limburg een bijdrage kunnen leveren aan waterkwaliteitsdoelen.

Zo komen alleen akkerranden gelegen langs beken in aanmerking voor een vergoeding.

Kwaliteitsverbetering

De pilot start dit voorjaar. Als de verwachte kwaliteitsverbetering daadwerkelijk plaats vindt, kan worden opgeschaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer