Best Piglet Price leidt tot bewustwording

Ruim een half jaar na de lancering van de Best Piglet Price, werd maandag de tweede openbare bijeenkomst gehouden. Ruim 120 belangstellenden kwamen naar Putten. Conclusie: de Best Piglet Price leidt tot meer bewustwording bij vermeerderaars.
Stabieler prijs

Best+Piglet+Price+leidt+tot+bewustwording
© Nieuwe Oogst

Met de Best Piglet Price (BPP) werd in 2015 drie weken proefgedraaid, waarna die op maandag 5 oktober live ging. Aanleiding voor de nieuwe biggenprijs was de complete wildgroei aan toeslagen die kenmerkend was voor de drie biggennoteringen die Nederland tot oktober 2014 had. Die prijzen gaven geen goede afspiegeling van de actuele marktsituatie en de wijze waarop ze tot stand kwamen, was niet transparant. En met name in het buitenland zorgde dat voor veel verwarring.

De nieuwe notering moest verandering in die situatie brengen. Basis voor de nieuwe biggennotering is een standaardbig van 25 kilo die twee entingen heeft gehad. Een aanvullend systeem met toeslagen op basis van percentages van de basisprijs moet zeugenhouders stimuleren om kwaliteit leveren. Daarmee kunnen zij een plus op de prijs maken tot maximaal 10 procent.

Goede stemming

Maandagavond werd voor het eerst gepeild hoe de BPP de afgelopen maanden is bevallen. De algemene stemming was goed. Er is weliswaar altijd sprake van een spanningsveld tussen de prijs die de vermeerderaar wil hebben en de mester wil betalen, maar de teneur is dat de biggenprijs beter in balans is en er sprake is van meer rust in de markt.

In de prijs is de kwaliteit van de biggen nu meer leidend dan de koppelgrootte. Bovendien lijkt er sprake van een groeiend bewustzijn dat de vermeerderaar niet zonder mester kan en opgekeerd. Over de vraag om van drie entingen de standaard te maken, gaatt de adviescommissie van de BPP zich de komende tijd het hoofd breken.

De vraag die de aanwezigen bezighoudt, is hoe de BPP zich de komende maanden houdt. De BPP heeft met het toeslagsysteem een mooi instrument in handen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Tot nu is het zo dat in het voorjaar het aanbod beperkt is en de vraag groot, terwijl in de zomer en herfst de situatie precies omgekeerd is. Die onevenwichtigheid leidt tot hoge pieken en diepe dalen.

Vee en Logistiek Nederland, betrokken bij het tot stand komen van de BPP, berekende dat als de najaarspiek afvlakt en richting het voorjaar verschuift de biggenprijs in 2015 ten opzichte van 2014 1,40 euro per big meer had kunnen opbrengen voor de vermeerderaar. De vraag is of de BPP deze zomer daarin een rol kan spelen. Het aantal dekkingen loopt terug, maar los daarvan en belangrijker is de vraag of vermeerderaars zoveel vertrouwen in elkaar hebben dat ze collectief zorgen voor minder biggen in een tijd dat de markt die moeilijk kan opnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer