RFC+helpt+duizend+boeren+aan+vergister
Nieuws
© Dairy campus

RFC helpt duizend boeren aan vergister

Royal FrieslandCampina (RFC) wil in 2020 duizend melkveehouders helpen aan een installatie waarmee ze op de boerderij mest om kunnen zetten in elektriciteit.

De zuivelcoöperatie doet dit om aan de klimaatdoelstellingen tegemoet te komen en de CO2-uitstoot van de melkveesector te verlagen.
Dat zegt bestuursvoorzitter Roelof Joosten van RFC tegen Trouw. Volgens hem komt 10 procent van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina van fabrieken. De overige uitstoot is afkomstig vanuit de melkveebedrijven.

Monovergisters

De zuivelonderneming wil eerst monovergisters bij tweehonderd melkveehouders plaatsen. Daarvoor moet meer geld beschikbaar komen voor kleinschalige mestvergisting vanuit een subsidieregeling voor duurzame energievoorziening. Voor 2020 moet dit zijn opgeschaald naar duizend melkveehouders.

Joosten verwacht in juni een regeling met minister Henk Kamp (EZ) te ondertekenen. Het ministerie bevestigt de gesprekken, waaraan ook LTO Nederland meedoet.

Vierduizend melkveehouderijen

'De stroom die de boer niet nodig heeft, levert hij aan het net. Net als bij het opwekken van windenergie', legt Joosten uit. Op langere termijn zijn er volgens hem vierduizend melkveehouderijen geschikt voor een vergistingsinstallatie.

Nu al kunnen boeren met een mestvergister aanspraak maken op subsidie. Die krijgen ze per afgeleverde kilowattuur stroom, niet voor de aanschaf van de installatie.

Aanschafwaarde

Veel ondernemers hikken echter tegen de hoge aanschafwaarde aan. Voor een bedrijf met honderd koeien loopt dit op tot 300.000 euro, stelt Hans Huijbers, LTO-portefeuillehouder Verduurzaming in Trouw. 'Hoe groter het bedrijf, hoe duurder de installatie.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
 • Vrijdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer