Politieke roep om ministerie van Voedsel

PvdA, CDA en ChristenUnie willen na de verkiezingen van volgend jaar een ministerie van Voedsel. De partijen streven een modernisering na van het in 2010 opgeheven ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Politieke+roep+om+ministerie+van+Voedsel
© Twan Wiermans

De drie partijen zien voor het nieuwe ministerie ook een rol weggelegd bij thema's die nu worden ingevuld door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is ook van mening dat een zelfstandig ministerie beter kan opkomen voor agrarische belangen. Wel ziet hij graag een uitbreiding naar een ministerie van Voedsel en Plattelandseconomie.

Recht

Een ministerie van Voedsel en Plattelandseconomie doet volgens Maat meer recht aan de agrarische sector die meer omvat dan alleen het produceren van voedsel. 'Ruim tweederde van ons nationale oppervlak wordt beheerd en gebruikt door agrarische ondernemers.'

Hij benadrukt dat LTO Nederland al geruime tijd lobbiet voor een ministerie dat meer recht doet aan het belang van de agrarische sector en van het platteland. Maat noemt het een goede ontwikkeling dat die gedachte nu blijkbaar ook steun krijgt in de politiek.

Overigens denken niet alle partijen er precies hetzelfde over, meldt de NOS. De Partij voor de Dieren plakt bij voorkeur ook de term 'Duurzaam' in de naam van het nieuwe ministerie.

Kwaliteit

SGP wil terug naar het oude ministerie van Landbouw. SP en GroenLinks zijn tegen de vorming van een nieuw ministerie. D66 vindt het vooral belangrijk dat de voedselproductie vanuit duurzaamheid, kwaliteit en volksgezondheid wordt opgezet.

VVD en PVV hebben nog niet op het plan gereageerd.

Afgeschaft

Bij de vorming van een nieuw kabinet in 2010 werd het voormalige ministerie van Landbouw ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.

De staatssecretaris van Economische Zake kreeg daarbij de thema's rond landbouw, voedselkwaliteit, groen beroepsonderwijs, dierenwelzijn, natuur en biodiversiteit in portefeuille.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer