Aardappeloogst+start+moeizaam+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappeloogst start moeizaam (video)

De aardappeloogst komt dit jaar moeizaam op gang. Toch heeft Akkerbouw- en loonbedrijf Evenhuis uit Giethoorn inmiddels een vijfde van het areaal gerooid. 'We mogen niet mopperen, de waterschade valt mee', geeft Pieter Evenhuis aan.

De waterschade bevindt zich vooral op de lagere percelen en die met oneffenheden. Het waterschap krijgt daar het water niet goed weg, vertelt Evenhuis. 'Vergeleken met de collega's in het zuiden valt de schade echter mee.'

Hij vindt het moeilijk om de precieze schade te noemen. 'Dat kunnen we pas later goed inschatten, maar ik denk dat het bij ons meevalt.'

Omstandigheden goed

De omstandigheden zijn de laatste dagen redelijk tot goed. 'We kunnen daardoor nu de nodige hectares binnenrijden', verzekert de akkerbouwer. Hij noemt de opbrengsten in de omgeving net als de weersomstandigheden redelijk tot goed.

Evenhuis heeft zo'n 250 hectare aardappelen, waarvan het gros bestemd is voor de fritesindustrie. Hoofdafnemer is Lamb Weston en een klein deel gaat naar McCain. 'Daarnaast hebben we nog ongeveer 25 hectare zetmeelaardappelen voor Avebe.'

Inschuren

Van de 60 hectare Innovator-aardappelen is momenteel een slordige 14 hectare gerooid en die worden vandaag ingeschuurd. Bij de Fontane is 20 van de ongeveer 135 hectare uit de grond.

Hoe het marktperspectief daarvan is, vindt hij lastig in te schatten. 'Door de matige kwaliteit van de aardappelen in Nederland zal de markt in de aflandperiode niet gaan steigeren. Hoe dat er van de winter uitziet, zien we wel, maar het lijkt positief.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer