Middel+als+medicijn
Column
© Nieuwe Oogst

Middel als medicijn

Nederlandse glastuinders staan wereldwijd aan de top als het gaat om schoon en voedselveilig produceren van potplanten, snijbloemen en groenten. Onderzoeken op residu in de producten bewijzen dat keer op keer en de telers zelf weten dit ook vanuit buitenlandse contacten en ervaringen.
Om nog meer in te spelen op maatschappelijke wensen en eisen van de markt is het een uitdaging voor de Nederlandse glastuinbouw om de gewasbescherming nog verder te vergroenen. De sector wil verder groeien in integrated pest management (IPM). Geïntegreerde bestrijding door biologische bestrijders, middelen van natuurlijke oorsprong en weerbare gewassen en teeltsystemen. Zo weinig mogelijk chemische middelen dus.
Via allerlei onderzoeken, kennisdeling en praktijktesten door telers wordt er volop geïnnoveerd in die richting. Deze ontwikkeling stokt nu bij gebrek aan correctiemiddelen en groene middelen.
Het toelatingsbeleid in Nederland innoveert niet mee waardoor toelatingen te duur worden voor de industrie en ook voor groene middelen de drempel te hoog is. Zelfs plantaardige olie met een minieme concentratie aan een natuurlijke stof wordt triomfantelijk in beslag genomen als illegale pesticide.
De telers hebben correctiemiddelen nodig als ze risico's moeten nemen om de grenzen in IPM op te zoeken. Je rijdt immers ook geen 100 kilometer per uur als je geen rem hebt in de auto.
Ook van die correctiemiddelen willen we elke mogelijke negatieve werking op de omgeving voorkomen en daarom zet de sector in op gesloten systemen via recirculatie en zuivering van restwater. Daar moet de sector meer haast mee maken, zo laat de discussie van de afgelopen weken over imidacloprid ons zien.
Een teler die middelen op een verantwoorde manier als medicijn in wil zetten, ontmoet allerlei hindernissen. LTO Glaskracht Nederland pleit ervoor om deze hindernissen snel op te ruimen. Alleen dan is de weg open om maximaal geïntegreerd te gaan werken en de meest duurzame tuinbouw ter wereld te behouden.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer