Zorgen+om+vertraagde+start+bietenseizoen
Nieuws
© Ses VanderHave

Zorgen om vertraagde start bietenseizoen

In verband met de vertraagde start van het bietenseizoen maken bietentelers zich zorgen over de verwachte opbrengst.

Volgens Suiker Unie zijn er al bietentelers die extra zaaizaad hebben besteld om de late zaai te compenseren met een grotere teeltoppervlakte.

Uit de gegevens in de bietenstatistiek blijkt dat inmiddels 63 procent van het bietenareaal gezaaid is. De verschillen per regio's, maar ook binnen regio's zijn erg groot, meldt Suiker Unie.

Ploegen en klaarmaken

Met name de Noordoostpolder blijft achter met slechts 20 procent van het areaal ingezaaid. Ook in de Wieringermeer zijn er nog relatief veel percelen die nog geploegd en klaargemaakt moeten worden voor inzaai.

Wel is afgelopen week in alle gebieden op een behoorlijk areaal bietenzaad de grond in gegaan. Met name in het zuidwesten is de inzaai bijna klaar. De verschillen van gemiddelde inzaaidata tussen noord en zuid zullen groot zijn dit jaar.

Vraatschade

Uit steeds meer regio's komen meldingen binnen van vraatschade door emelten of slakken, aldus Suiker Unie. Het voortdurend vochtige weer vergroot met name de kans op schade door slakken.

In het zuidwesten is lokaal flinke hagel gevallen. Vooralsnog lijkt de schade beperkt, meldt Suiker Unie. Maar toch moeten enkele percelen worden overgezaaid.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer