Zeeuws+en+Brabants+geld+asbestsanering+op
Nieuws
© Harry Tielman

Zeeuws en Brabants geld asbestsanering op

Provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben de subsidieregeling 'asbest eraf , zonnepanelen erop', gelijktijdig beëindigd. Het beschikbare budget is op.

Boeren en tuinders met plannen voor asbestsanering, vragen zich af wat te doen. Het beschikbare budget voor de subsidieregeling asbest eraf, zonnepanelen erop in Noord-Brabant was 3.318.240 euro.

Zeeland had 400.000 euro ter beschikking. Beide provincies verlengden in oktober vorig jaar de regeling nog tot eind dit jaar.

Vervolg

Een Zeeuws vervolg op de asbestsaneringsregeling lijkt uitgesloten. Ilona Vette van provincie Zeeland.

'Het lijkt me niet waarschijnlijk dat er op korte termijn een nieuwe regeling vanuit de provincie komt. De financiële situatie van provincie Zeeland is niet heel erg rooskleurig. Maar meer wordt duidelijk als de komende maanden de begroting gemaakt wordt.'

Openstelling

Provincie Noord-Brabant beoogde met de hernieuwde openstelling van de subsidieregeling asbest eraf, zonnepanelen erop de komende twee jaar ruim vijftig voetbalvelden aan asbest te verwijderen.

Boeren en tuinders kregen met de Brabantse regeling maximaal 15.000 euro subsidie toegekend. Voorwaarde was dat tenminste 250 vierkante meter asbest werd gesaneerd en dat er voor 5 kilowatt aan zonnepanelen in de plaats werd teruggelegd.

Stapelen

Sinds begin dit jaar de provinciale en rijkssubsidies voor asbestsanering gestapeld kunnen worden, stroomden de aanvragen bij ZLTO voor collectieve asbestsanering binnen.

Nu de subsidiepotten van zowel Zeeland als Noord-Brabant leeg zijn, dreigt dat tempo te stokken, stelt Ruud Hoosemans, leider van het LTO-project Agro Asbestveilig.

'Onze inschatting is dat er vanuit de overheid niet veel geld meer vrijgemaakt zal worden voor asbestsanering. De Rijksregeling loopt formeel nog tot eind 2019. Maar ook dat potje kan eerder leeg zijn.'

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer