Brabantse boer attent maken op bij

Provincie Noord-Brabant wil met de meerjarige subsidieregeling 'Leefgebied van de bij' de bewustwording over het belang van bijen stimuleren. ZLTO, CLM en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) gaan deze boodschap verkondigen in de agrarische sector.

Brabantse+boer+attent+maken+op+bij
© Nieuwe Oogst

De partijen hebben twee aanvliegroutes gekozen om boeren en tuinders te bereiken en over te halen om bij-vriendelijke maatregelen te nemen.

Bewustwording

Als eerste is dat bewustwording van het op een bepaalde manier toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, zodat de bijenpopulatie zoveel mogelijk ontzien wordt. 'Dat gebeurt via voorlichting tijdens spuitlicentiebijeenkomsten door ZLTO, NBV en CLM', licht projectleider Wico Dieleman van ZLTO toe. 'Hiermee bereiken we een grote doelgroep.'

De andere agrarische pijler binnen de nieuwe subsidieregeling is het stimuleren van de inzaai van bij-vriendelijke groenbemesters.

Stappen zetten

Dieleman: 'Door bewuster te kiezen voor bepaalde vanggewassen waar bijen baat bij hebben, is het mogelijk heel simpel heel grote stappen zetten. Je hebt het namelijk meteen over flink wat hectares. We willen boeren en tuinders hierover informeren op alle mogelijke manieren.'

Voor vergelijkbare acties in de provincie Zeeland worden momenteel voorbereidingen getroffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer