Grote voorraad drukt tarweprijs

De termijnnoteringen voor voertarwe daalden sinds begin dit jaar met 25 euro tot een niveau van 160 euro per ton voor levering in september.

Grote+voorraad+drukt+tarweprijs
© Ruud Ploeg

De lage noteringen zijn vooral het gevolg van de grote wereldwijde tarweproducties van afgelopen drie seizoenen. Uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) in het meest recente WASDE-rapport blijkt dat de producties vanaf het seizoen 2013-2014 structureel elk jaar 15 tot 20 miljoen ton hoger zijn dan het wereldverbruik.
Het overschot op de balans heeft ertoe geleid dat de wereldvoorraad aan tarwe sinds 1 juli 2014 is toegenomen van 194 miljoen ton tot een theoretische voorraad van meer dan 239 miljoen ton op 1 juli 2016. Deze voorraad is voldoende voor 17,56 weken aan wereldconsumptie.

Dalende prijzen

Analisten beoordelen dit als een ruime voorraad en daarmee ook als verklaring voor de gestaag dalende tarweprijzen. Voor voertarwe op levering in september 2016 noteerde de Matif in Parijs in juli 2015 nog 205 euro. Sinds die tijd is de notering behoorlijk gestaag naar beneden gegaan tot de 160 euro per ton in deze week.
In het WASDE-rapport voor de maand april verhoogde USDA de wereldtarweproductie voor 2015-2016 nog met zo'n 1 miljoen ton tot 733 miljoen ton. Grootste tarweproducenten blijven de Europese Unie (160 miljoen ton), China (130 miljoen ton), Rusland (61 miljoen ton) en de Verenigde Staten (56 miljoen ton).
De positieve bijstelling van de productie komt vooral voor rekening van de Europese Unie, vanwege een update van oogstresultaten van de lidstaten. China heeft met een berekend volume van 96,3 miljoen ton wereldwijd veruit de grootste strategische tarwevoorraad. Dit is een buffer voor bijna een jaar.

Minder export

De wereldhandel in tarwe neemt de laatste drie afzetseizoenen niet toe. De totale export op jaarbasis daalde van bijna 166 miljoen ton in 2013-2014 tot naar verwachting ruim 163 miljoen ton in 2015-2016.
Landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten importeren de meeste tarwe, met in 2015-2016 gezamenlijk zo'n 45 miljoen ton. De Europese Unie is waarschijnlijk ook dit jaar weer de grootste exporteur. USDA raamt de EU-export op 32 miljoen ton tarwe.
De International Grains Council (IGC) in Londen verwacht voor het seizoen 2016-2017 een daling van de wereldtarweproductie tot 713 miljoen ton. Ook gaat het analysebureau ervan uit dat het verbruik daalt tot 716 miljoen ton. Volgens de berekening van IGC komt de theoretische wereldvoorraad voor tarwe in de zomer van 2017 op ruim 210 miljoen ton. Dat is nog altijd goed om wereldwijd 15,3 weken tarwe te kunnen verbruiken.
De lagere oogstprognose van IGC is nog vooral gebaseerd op een kleiner tarweareaal wereldwijd. Met name in de Verenigde Staten is 9 procent minder tarwe ingezaaid. Dit zorgt met ruim 22 miljoen hectare voor het kleinste areaal in de afgelopen veertig jaar.
Wel meldt USDA dat het ingezaaide gewas zich over het algemeen goed ontwikkelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer