USDA+positief+over+tarweoogst
© Nieuwe Oogst

USDA positief over tarweoogst

Volgens de laatste prognose van het Amerikaanse landbouwministerie USDA komt de wereldtarweoogst uit op 705,4 miljoen ton.

Dat is ruim 8 miljoen ton meer dan USDA vorige maand voorspelde. In 2012-2013 kwam de wereldproductie voor tarwe uit op 655,3 miljoen ton.

Vooral voor de Europese Unie heeft USDA de oogstraming voor tarwe naar boven bijgesteld. De verwachte oogst is nu 141,4 miljoen ton. Dat is 2,8 miljoen ton meer dan de prognose in juli en 8,3 miljoen ton tarwe meer dan vorig jaar.

Derde hoogste ooit

De tarweproductie in de EU is naar verwachting de derde hoogste ooit en 1,5 miljoen ton meer dan het vijfjarige gemiddelde. Het areaal tarwe in alle lidstaten samen is 26 miljoen hectare. Dat is iets beneden het meerjarig gemiddelde.

De gemiddelde productie in de EU komt volgens de meest recente berekeningen uit op 5,43 ton per hectare. Vorige maand ging USDA nog uit van 5,33 ton, terwijl vorig jaar de gemiddelde hectareopbrengst bleef steken op 5,15 ton. De hogere productie is te danken aan de gunstige groeiomstandigheden van afgelopen maand.

Extra verbruik

Ook de wereldwijde consumptie per jaar stijgt, verwacht USDA. Werd die vorige maand ingeschat op 699,9 miljoen ton, de verwachting nu is dat dat uitkomt op 706,8 miljoen ton. Die groei is onder meer een gevolg van de lagere prijzen van dit moment. De berekende wereldvoorraad aan tarwe blijft nagenoeg gelijk.

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer