Noorden: compensatie grondgebondenheid

Groningen, Fryslân en Drenthe hebben er vertrouwen in dat grondgebondenheid een belangrijk gespreksthema wordt tijdens het fosfaatdebat. Dat zeggen zij voorafgaand aan het fosfaatdebat donderdag in de Tweede Kamer.

Noorden%3A+compensatie+grondgebondenheid
© Wageningen UR Livestock Research

Alle drie de noordelijke provincies vinden duidelijkheid over compensatie voor grondgebonden bedrijven belangrijk.

Mest

Het noorden vindt volledige compensatie voor grondgebonden melkveehouders rechtvaardig. 'Want grondgebonden bedrijven kenmerken zich door een goede balans tussen grond en productie', stellen de provincies in een gezamenlijk persbericht.

De hoeveelheid mest die op het bedrijf wordt geproduceerd, en waar het fosfaat in zit, kunnen zij volledig ‘kwijt’ op de gronden die bij het bedrijf horen, aldus de provincies.

Veel grondgebonden bedrijven in het noorden hebben zelfs nog duurzame productieruimte.

Afromingspercentage

Voor een duurzame groei van de melkveehouderijsector is het juist van belang om die aanwezige productieruimte volledig te kunnen blijven benutten. En dat ze dus niet hoeven af te romen op het fosfaatquotum.

Het Noorden is daarbij van mening dat het afromingspercentage zo spoedig mogelijk bekend moet worden. Bedrijven moeten namelijk wel voldoende tijd krijgen om de bedrijfsvoering vóór 1 januari 2018 hierop aan te passen

Familieoverdracht

Daarnaast pleit het Noorden ervoor dat er bij familieoverdracht niet wordt afgeroomd. Overdracht van vader/moeder op zoon of dochter betreft volgens de provincies een andersoortige overdracht dan bij de vrije handel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer