%27Boer+onterecht+afgerekend+vuil+water%27+%28video%29
Nieuws
© Dirk Hol

'Boer onterecht afgerekend vuil water' (video)

Volgens voorzitter Jan Cees Vogelaar en secretaris Lubbert van Dellen van het Mesdagfonds is de landbouw niet alleen verantwoordelijk voor de concentraties aan stikstof en fosfaat in het water, maar wordt de sector daar wel op afgerekend.

Hierdoor bestaat het risico dat problemen worden aangepakt waar ze niet zijn en waar ze wel zijn worden deze over het hoofd gezien, stellen Vogelaar en Van Dellen.

Dat meldden ze namens Stichting Mesdag Zuivelfonds dinsdagmiddag bij het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamerleden van de commissie Infrastructuur & Milieu. Meer onderzoek naar de kwaliteit van het oppervlaktewater is volgens beide nodig.

Modellen

Vogelaar en Van Dellen vrezen verder dat het uitblijven van voldoende verbetering van de waterkwaliteit leidt tot sancties van de Europese Commissie. Mesdagfonds pleit met zijn petitie daarom voor een milieubeleid op basis van feiten en metingen. Het beleid is nu voor een belangrijk deel gebaseerd op rekenmodellen.

Ook overhandigen Vogelaar en Van Dellen een rapport Waterkwaliteit en Veehouderij van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van V-focus. Vorige week gaf zij al aan dat de emissies door erfafspoeling wetenschappelijk niet zijn onderbouwd.

Veebelasting

Het onderzoek laat volgens Mesdag in één oogopslag zien dat er correlatie noch causaal verband is tussen regio’s met een hoge veebelasting en een hoge fosfaatbelasting.

Naast de landbouw wordt gewezen op riooloverstorten, watervogels en natuurlijke kwel (en andere natuurlijke bronnen). Volgens Mesdag zijn hiervan geen metingen, maar worden schattingen gemaakt van de fosfaat- en stikstofemissies.

Met de petitie verzoekt het Mesdagfonds daarom metingen te doen daar waar de daadwerkelijke fosfaatconcentraties vandaan komen. Op basis van deze metingen moet de overheid een balans te brengen in het beleid tussen de vier belangrijkste bronnen voor fosfaat en stikstof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer